top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

De bouw steeds efficiënter door prefab en conceptueel bouwen

Bijgewerkt op: 9 sep. 2019


Wij delen graag interessante berichten met ons netwerk. Onlangs schreef Jan-Paul Schop (Managing Director USP Marketing Consultancy) een interessante column op bouwformatie.nl over de huidige discussie over de arbeidsproductiviteit in de sector en het tekort aan menskracht. Hij 'houdt van cijfers, vooral omdat cijfers vaak op een nuchtere wijze bepaalde ontwikkelingen blootleggen.'

Hij haalt aan dat de bouwproductie door het tekort aan handjes sterk onder druk staat. "Kijken we echter naar de cijfers van de bouwproductie dan zien we dat er in 2009 76.000 nieuwe woningen zijn gebouwd. Vorig jaar stokte de nieuwbouwmeter op ruim 66.000 woningen. Maar in 2009 waren op dat moment 165.000 mensen in de sector werkzaam. Op dit moment vallen 103.000 mensen onder de Bouw cao. Ruim 62.000 mensen minder!"

Sterke omslag prefab en conceptueel bouwen

Dat betekent dus dat de bouw in de afgelopen jaren een sterke omslag heeft gemaakt op het gebied van prefab en conceptueel bouwen. Want anders is het niet te verklaren dat er met aanzienlijk minder handjes zo’n productie kan worden gedraaid. Met andere woorden, we groeien langzaam maar zeker toe naar een industrie die veel minder dan in het verleden van handjes afhankelijk is."

"Op dit moment hebben we een kleine 19.000 vacatures in de bouw. Echter, er staat ons nog een flinke vergrijzingsgolf te wachten. In Engeland bijvoorbeeld gaan de komende jaren zestig procent van alle schilders met pensioen. In Nederland ligt dat aantal rond de 30 tot 36 procent. Dat betekent dus dat ruim een derde van je populatie op het punt staat om te vertrekken. Als we daar concrete cijfers aan gaan hangen zien we dat de bouwsector de komende jaren pakweg zo’n vijftig tot zestigduizend mensen nodig gaat hebben om deze pensionado’s op te vangen."

Bouw efficiënt, maar moet nog een stuk efficiënter

"Dat zijn toch écht aanzienlijke aantallen. Zeker als we daarnaast ook nog eens met spijt moeten constateren dat de sector het maar niet lukt om zich als een aantrekkelijke werkgever op de kaart te zetten. Daar worden al jaren heel veel pogingen voor ondernomen. Zo kennen we allemaal wel de campagnes zoals voor vrouwen in de bouw of het enthousiasmeren van meer zij-instromers. Maar tegelijkertijd zijn de successen van deze inspanningen zelden of nooit echt heel groot. Dus is er sprake van een serieus probleem. Tenzij de sector flink doorgaat op de ingeslagen weg en nog meer energie steekt in industrialiseren en het verhogen van de arbeidsproductiviteit. De cijfers laten zien dat dit wel degelijk succes kan hebben. Kortom, de bouw wordt efficiënt maar het moet nog een stuk efficiënter." - Jan-Paul Schop


106 weergaven0 opmerkingen
bottom of page