top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

NCB tijdens het congres 'Woningen snel en succesvol realiseren'


Kortere bouwtijd, lagere kosten, minder milieubelasting. Welke corporatie of ontwikkelaar wil dat niet? Fabriekswoningen bieden deze voordelen. Ze breken eindelijk door om de woningnood aan te pakken. Nu al worden er een paar duizend per jaar gerealiseerd. In 2030 naar verwachting jaarlijks 50.000. Dat is pakweg de helft van de beoogde totale jaarlijkse nieuwbouwproductie. Fabriekswoningen zijn tegenwoordig in alle maten verkrijgbaar, ook gestapeld, zijn divers, duurzaam, circulair. Niet alleen voor sociale huur, ook voor vrije huur en koop.


Twaalf Haaglandse corporaties hebben zich verenigd in een bouwstroom voor tenminste 2.000 woningen, acht Noord-Hollandse voor jaarlijks 750 woningen in de komende vijf tot tien jaar. Ook elders in het land zijn corporaties hiermee bezig. Gebiedsontwikkelaar BPD zit op koers om de helft van zijn 9.000 woningen industrieel te laten produceren. Zo’n bouwstroom is nodig voor een rendabele investering in een fabriek. Producenten worden zo minder afhankelijk van steeds schaarsere vakkrachten. Ook opschalen wordt makkelijker. En investeren in R&D om onderscheidend concurrentievoordeel uit te bouwen.


Ook modulaire flexwoningen hebben een korte bouwtijd. Ze worden tijdelijk neergezet, meestal voor 10 of 15 jaar. Omdat ze demontabel en dus verplaatsbaar zijn, is hun levensduur veel langer. Groot voordeel is het ultrakorte vergunningentraject, – slechts een maand of wat. Bedoeld voor spoedzoekers, arbeidsmigranten, statushouders, Oekraïners, studenten, starters. Het afgelopen jaar zijn er 10.000 gerealiseerd. Het Rijk zet in op 15.000.


Tijdens deze middag op 13 maart in Den Haag leren corporaties, ontwikkelaars en gemeenten van ervaringsdeskundigen hoe aan te haken om met fabrieks- en flexwoningen de nieuwbouw te versnellen. Wat de kansen zijn, de voordelen, de belemmeringen en de dilemma’s. Hoe pakken ervaringsdeskundigen het aan? Plus praktijkvoorbeelden.

Programma

​12:00

Inlooplunch en netwerken.

13:00

Intro door middagvoorzitter Vincent Gruis Hoogleraar Housing Management TU Delft.

13:15

Versnelling. Korte pitch: Olga Görts-Van de Pas, Directeur Netwerk Conceptueel Bouwen.

Gevolgd door discussie met: Michelle van Dijk, Beleidsmedewerker Woningbouw Ministerie BZK (betrokken bij de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen). en Sander Woertman, Programmaleider Lente-akkoord 2.0 NEPROM (meerjarig programma om circulair industrieel bouwen te verankeren in de bouwpraktijk).

14:00

Praktijkvoorbeeld bio-based fabriekswoningen: hout. Robert van der Doelen, Directeur Barli.

14:05

Bouwstroom.

Korte pitch: Lucas de Boer, Directeur-bestuurder Rondom Wonen, Bestuurlijk trekker Bouwstroom Haaglanden.

Gevolgd door discussie met: Wim de Haas, Directeur bouw- en gebiedsmanagement BPD Gebiedsontwikkeling en Reinder Zuurmond, Manager Vastgoed Arcade Mensen en Wonen (10.000 woningen in het Westland en Den Haag met grote nieuwbouwopgave, lid projectgroep Bouwstroom).

14:50

Praktijkvoorbeeld grondgebonden fabriekswoningen en appartementen. Jan Keizer, Commercieel manager MorgenWonen (VolkerWessels).

14:55

Pauze.

15:25

Praktijkvoorbeeld Flexwoningen. Jorrit Heuts, Directeur De Meeuw Nezzt.

15:30

Flexwoningen. Korte pitch: Rob Haans, Bestuursvoorzitter de Alliantie, Voorzitter Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting.

Gevolgd door discussie met: Zeno Winkels, Algemeen Directeur Woonbond en Monique Donker, Directeur Living LAB 040 (Curio City for future living, experiment met 119 woningen voor 15 jaar in Eindhoven).

16:15

Korte reflectie op de drie praktijkvoorbeelden door Olga Görts, Michelle van Dijk en Sander Woertman.

​16:30

Samenvatting en conclusies door middagvoorzitter Vincent Gruis.

16:40

Netwerkborrel.

De kosten voor deze dag bedragen 495 euro excl. BTW p.p. voor niet-abonnees. Heeft uw bedrijf een abonnement op Vastgoedjournaal dan krijgt u 100 euro korting.

Wilt u hier ook graag bij zijn? Aanmelden kan via onderstaande knop.




114 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page