top of page

programma's > De bouwstroom

programma De bouwstroom

​

Programma De Bouwstroom is een initiatief van het Netwerk Conceptueel Bouwen in samenwerking met Aedes. â€‹

​

Voor aanbieders en industrie is continuïteit in de productie van belang. Voor vragers is betaalbaarheid van (in te kopen) woningen van belang. Het NCB heeft het programma de Bouwstroom opgezet om deze drie partijen nog meer te verbinden om middels conceptuele bouw sneller en meer betaalbare huizen te bouwen.

​

In De Bouwstroom van NCB werken aanbieders met concepten gebaseerd op PMC's uit De Woonstandaard. Een overzicht van hun woningconcepten is te vinden via Conceptenboulevard.nl.

​

Ondersteuning

Het programma biedt haar leden ondersteuning bij het proces van conceptueel bouwen en vraagbundeling. 

​

Naast eigen activiteiten delen we dit programma met Aedes en richten we ons daar specifiek op de vragende kant van de markt. Bekijk ook het Aedes dossier rondom de Bouwstroom, klik hier. En de brochure die we samen schreven, klik hier.

​

Sinds februari 2022 is ook de modelovereenkomst conceptueel bouwen beschikbaar. Opgesteld met leden, experts en het juridisch team van Dirkzwager. Deze Modelovereenkomst wordt telkens bij wetswijzigingen en naar behoefte aangepast. De actuele versie is te vinden in onze toonbox binnen deze website.

​

Meer leren?

Binnen de Academy van Netwerk Conceptueel Bouwen leer je als professional in de bouw alles over de overgang van de traditionele manier van bouwen naar conceptueel bouwen. En alles over de transitie van individueel inkopen naar collectief opdrachtgeverschap.

 

Aanmelden en meer weten over de opleiding?  klik hier

​

De bouwstroom in 1 minuut

​

Wilt u meer weten over dit programma? Of over het netwerk conceptueel bouwen? klik dan hieronder verder.

​

​

aan de slag met woonstandaard

Het doel van De Bouwstroom is om de al bestaande concepten meer betaalbaar te maken. Dat doen we door projecten te bundelen tot complete bouwstromen.

​

Hoe?

Het begint met het standaardiseren van de uitvraag. Dit kan met behulp van De Woonstandaard. Een standaard uitvraag geeft aanbieders meer zicht op de vraag. En hoe meer zekerheid zij hebben over de afnamen, hoe meer zij genegen zijn om te investeren in concepten.

 

De tweede stap is dat corporaties intern meer projecten tot één uitvraag combineren om het inkoopvolume te vergroten.

​

Na voldoende ervaring te hebben opgedaan in stap 1 en 2 volgt een volgende stap. Dat  is dan een gezamenlijke uitvraag met meer corporaties. Een mooie uitdaging die wij volledig ondersteunen. 

​

Inkopen van bouwstromen

Veel van de beschikbare productiecapaciteit wordt maar beperkt benut omdat projecten los van elkaar worden aanbesteed. De vraag is zo moeilijk uit te lijnen dat fabrieken - of andere delen van de productieorganisatie - niet op volle kracht draaien. De Bouwstroom wil een máximaal gebruik van de bestaande productiecapaciteit bereiken. Zo wordt de productieoutput vergroot en de productiekosten verlaagd. 

​

Na het standaardiseren van de vraag, het intern bundelen van meerdere projecten kan een opdrachtgever ervoor kiezen met andere afnemers de vraag te bundelen. Dit is niet gebonden aan regio.

 

De dan deelnemende opdrachtgevers bundelen hun projecten tot complete bouwstromen per concept. 

De conceptaanbieder optimaliseert met hun comakers en in samenspraak met de gebundelde corporaties zijn planning tot een gelijkmatige flow. 

 

 

 

bottom of page