top of page

do 16 mrt

|

Parkrestaurant Anafora (Vleuten)

Interactieve themasessie - het belang van groener en gezonder wonen

Een ongezond leven kost de maatschappij heel veel geld. De woon- en leefomgeving spelen een belangrijke rol in het stimuleren van gezond gedrag. Hoe dan? Ivm Living LAB 040

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Interactieve themasessie - het belang van groener en gezonder wonen
Interactieve themasessie - het belang van groener en gezonder wonen

Tijd en locatie

16 mrt 2023, 13:30 – 17:30

Parkrestaurant Anafora (Vleuten), Uilenboslaan 1, 3451 GB Vleuten, Nederland

Over het evenement

Denk mee over prestatie-eisen voor de gezonde woning en de gezonde woonomgeving.

Een ongezond leven kost de maatschappij heel veel geld. De woon- en leefomgeving spelen een belangrijke rol in het stimuleren van gezond gedrag. Hoe dan? En hoe duur is eigenlijk een gezonde woning? Welke rol heeft de (woning)bouw hierin? Op deze vragen krijg je op 16 maart antwoord.

Deze middag is interactief; Samen brengen we de bouw verder. Het (interactieve) programma bevat scherpe presentaties en open discussies. Door samen het positieve gesprek aan te gaan willen we graag komen tot een doorbraak komen! Zijn we in staat om samen prestatie-eisen te stellen aan de gezonde woning en de gezonde woonomgeving? Je persoonlijk bijdrage wordt altijd gewaardeerd.

Deze themasessie is georganiseerd op initiatief van NCB en LivingLab040.

Locatie: Anafora Parkrestaurant, Uilenboslaan 1, Vleuten

Programma:

Deze middag hebben we 4 inspirerende sprekers uit het werkveld van groen en gezond wonen: Monique Donker (Living LAB 040), Monique de Kok (GGD Brabant Zuidoost), Robbert Snep (WUR) en Marleen Spiekman (TNO). Wat komt er kijken bij gezond wonen, waar moet de woning aan voldoen? En de woonomgeving? Voorkomen is beter dan genezen. Hoe kan een gezonde leefomgeving en een gezond huis daaraan bijdragen?

Inloop:  13:30-14:00

Start interactief programma: 14:00 uur

·  14:00 – 14: 15 – Inleiding door NCB directeur Olga Görts-van de Pas

·  14:15 – 14:45 – Presentatie en open discussie olv Monique de Kok GGD Brabant Zuidoost

·  14:45 – 15:15 – Presentatie en open discussie Robbert Snep WUR

·  15:15 – 15:30 - Break

·  15:30 – 16:00 – Presentatie en open discussie Marleen Spiekman TNO

·  16:00 - 16:30 – Presentatie en doorbraaksessie Monique Donker en Jos Lichtenberg Living LAB 040

·  16:30-16:45 – Afronding doorbraaksessie door Olga Görts – van de Pas

Afsluitende borrel: 16:45 – 17:30

Gezondheid en NCB tool De Woonstandaard

In De Woonstandaard 3.0 is het thema ‘gezond wonen’ beschreven. Dit thema willen we graag verder uitwerken. We willen nagaan of we de waarden, de prestatie-eisen die horen bij gezond wonen, kunnen laden. Welke stappen moeten we samen zetten, welke materialen, bouwdelen, installaties spelen een rol?  Wordt gezond wonen al ‘gewaardeerd’? Hoe gaan we dat samen betaalbaar/haalbaar maken voor ons en de uiteindelijke bewoners?

Hetzelfde geldt voor de leefomgeving: we willen de thema’s benoemen die het Verhaal van de Plek duiden, één ervan is gezondheid.

Hoe kijk jij tegen gezonder en groener wonen aan en wat is jouw visie hierop? Kom naast luisteren ook meepraten deze middag in Vleuten.

Doelgroep: Corporaties, Gemeenten, Conceptaanbieders, Toeleverende industrie. Oa. Ontwikkelaars, Duurzaamheidsmanagers/mw, Innovatie managers/mw, Vastgoedmanagers, Stedenbouwkundige.

Achtergrond sprekers:

·  Monique de Kok - GGD Brabant Zuidoost

Vanuit een passie voor publieke gezondheid zet Monique zich in als kwartiermaker Omgevingswet in regio Brabant-Zuidoost. Monique zal onder andere ingaan op de kernwaarden die gesteld zijn aan een Gezonde leefomgeving. Ten aanzien van de Omgevingswet bereiden veel gemeenten en provincies zich voor op dit nieuwe proces van integrale belangenafweging. In dit kader heeft de Raad van Directeuren Publieke Gezondheid en de directie van GGD GHOR Nederland het document Kernwaarden Gezonde Leefomgeving  vastgesteld. Het kernwaardendocument biedt handvatten aan iedereen die betrokken is bij de inrichting van de leefomgeving en publieke gezondheid een warm hart toedraagt.

·  Robbert Snep – WUR

Robbert is Senior onderzoeker Groene Steden aan de WUR. Hoe ziet de groene omgeving er anno nu en in de toekomst uit? Wat is de investering op landelijk overheidsniveau? En hoe financieren we dit in de grondexploitatie.

·  Marleen Spiekman - TNO

Marleen is Programmamanager/Scientist bij TNO Nederland. In haar inspirerende verhaal legt zij de nadruk op de gedragscomponent: hoe ‘bewoners’ gezondheid ervaren op woningniveau.

·  Monique Donker – Living LAB 040

Het Living LAB is een initiatief van Jos Lichtenberg en Monique Donker en is in nauwe samenwerking met Gemeente Eindhoven en Amvest ontwikkeld.

Monique’s leven staat in het teken van innovatie. Gedreven door dagelijkse verwonderingen, ziet ze altijd mogelijkheden om tot vernieuwing te komen. Haar projecten hebben dan ook een paar gemeenschappelijke delers: constant blijven ontdekken in een veranderende wereld, waarbij de mensen en hun welzijn centraal staan. Met diverse onderzoeken heeft zij zich ontwikkeld tot expert op het gebied van succesvolle adoptie van innovaties binnen de bouw. Ze is aanjager van diverse trajecten gericht op het verduurzamen van scholen en besteed veel van haar tijd om het Living LAB 040 tot een succes te brengen.

Bron foto: shutterstock

Tickets

  • Live aanwezigheid event

    Met dit ticket geef je aan graag fysiek aanwezig te zijn op locatie voor dit event.

    € 0,00
    Verkoop geëindigd op

Totaal

€ 0,00

Deel dit evenement

bottom of page