Nationaal Digitaal Houtbouwcongres
do 01 okt
|Online
Grootschalige woningbouw met hout. Volledige programma en inschrijving hieronder beschikbaar.
Tijd en locatie
01 okt 2020, 13:00 – 17:00
Online
Over het evenement
Het Houtblad organiseert, in samenwerking met Snitker/Borst architecten, een online congres over grootschalige woningbouw in hout. Nadrukkelijk gericht op beleidsmedewerkers en management van overheden en corporaties, maar ook interessant voor iedereen met interesse in deze nog altijd momentum winnende manier van bouwen.
De Nederlandse woningbouw staat voor enorme uitdagingen. Houtbouw, in houtskeletbouw of met kruislaaghout, vormt tenminste een deel van de oplossing. Met hout kan snel, schoon, stikstofuitstootarm en duurzaam gebouwd worden. En hout haalt CO2 uit de lucht en slaat het in zich op. En hout hergroeit na de oogst. Hout dus.
Programma:
Hou je agenda vrij tussen 13. 00 en 17.00. Deze middag zal bestaan uit een aantal plenaire sessies en een groot aantal parallelsessies. Deelnemers brengen de middag door met het (interactief) volgen van deze sessies, het ontmoeten van en netwerken met andere deelnemers en het bezoeken van de presentaties van de sponsoren. Alle parallelsessies worden maar één keer gegeven. Voor deelnemers is het wel mogelijk de sessies terug te zien. Interactief zijn ze dan uiteraard niet meer.
Sprekers:
- DeMar - Nog onbekend. DeMar is een van de hoofdsponsoren van dit congres. Klaas gaat het met jullie hebben over hoe je houtskeletbouw in massa produceert. Wij laten zien hoe dat mogelijk is. Daarnaast nemen we jullie mee in de laatste innovaties in houtskeletbouw, waardoor prefab houtskeletbouw nog interessanter wordt.
- Leen Borst, architect, mede-directeur van Snitker-Borst architecten, Amsterdam. Is samen met Het Houtblad initiatiefnemer van dit congres. Maakte een ‘morele wending’ en beschouwt zichzelf sindsdien als een wood-first-architect. Vraag 1: kan het in hout?
- Andrew Waugh, Waugh Thistleton Architects. Was ook te zien in de Tegelicht-reportage ‘Houtbouwers’ pionierde al met houten appartmentgebouwen voor sociale woningbouw toen niemand dat nog deed. Is inmiddels veelgevraagd spreker over houtbouw én veelgevraagd architect. Zo gaat hij Trenezia bouwen, een nieuw stadsdeel van houten flats in de baai van het Noorse Bergen.
- Jan van Andel, directeur van de Texelse woningcorporatie Woontij. Met het oog op de demografische ontwikkelingen van ons grootste waddeneiland bouwt Woontij huizen van hout die ofwel permanent zullen blijven staan ofwel zonder veel moeite gedemonteerd of verplaatst kunnen worden. Zoals in de wijk De Tuunen.
- Bjarne Mastenbroek, directeur SeARCH Architect, trad ook op in de Tegenlicht-reportage van de VPRO. Ontwierp Hotel Jakarta in Amsterdam en de scholen Klein Amsterdam en Het Epos in Rotterdam, originele gebouwen van hout die op modulaire systemen gebaseerd zijn.
- Hubert Kuijpers, constructeur bij Pieters Bouwtechniek met ene specialisatie in hout. In 2018 verkozen tot ‘constructeur van het jaar’. Is bij vele houtbouwprojecten betrokken, was in 2018 ‘constructeur van het jaar'.
- Daan Bruggink, ORGA architect. Bouwt alleen ecologisch verantwoorde gebouwen, van hout. Zoals op dit moment een ecologisch schoolgebouw in Almere, vogelcentrum Avolare in Doorwerth en tal van particuliere woonhuizen. Van hout.
- Elisabeth ter Borg, directeur Fien Wonen, woningcorporatie in Hardinxveld_Giessendam en Vijfheerenlanden. Is warm en enthousiast pleitbezorger van bouwen met hout van corporatiewoningen.
Presentatie:
- Jan Maurits Schouten, (centrale presentatie) hoofdredacteur van Het Houtblad. Stelt zich met blad en website ten doel de kenniskloof te verkleinen tussen de mensen die de voordelen van houtbouw kennen en zij die daar meer over willen weten.
- Margriet Brus, (centrale presentatie) redacteur Eisma Content Marketing, schreef voor meerdere vakbladen in de bouw, legt zich de laatste jaren toe op contentcreatie in de Business to Business communicatie, voornamelijk in de bouwsector.