top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen


14 Mei 2019 is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen.

Deze wet maakt de bouwer verantwoordelijk voor de kwaliteit van het bouwwerk en verplicht hem deze bij oplevering aan te tonen. Dat sluit goed aan bij het werken met concepten waar de conceptaanbieder die verantwoordelijkheid immers uit zichzelf al op zich heeft genomen en heeft vastgelegd in prestatiecontracten.

Binnen De Bouwstroom zijn we begonnen het format van dat contract aan te laten sluiten op de Woonstandaard. Binnen de Stichting Excellent Conceptueel Bouwen (SECB) zijn we gestart meer orde te brengen in de manier waarop prestaties worden aangetoond. Op iets langere termijn wordt het zo mogelijk het krijgen van een bouwvergunning aanzienlijk te vereenvoudigen. Immers concepten hebben zich in de praktijk al bewezen en dus is het per project opnieuw volledig doorlopen van het vergunningstraject niet zinvol. De nieuwe wet geeft hier een opening voor.

De SECB past dit jaar haar beoordelingssystematiek zo aan dat in de toekomst predicaathouders sneller een vergunning kunnen krijgen.

Inmiddels is ook het belang van het werken met concepten doorgedrongen bij het Rijk, vooral ter bestrijding van faalkosten. De minister promoot deze nieuwe wet als het middel om conceptueel werken te bevorderen. Een steun in de rug. Meer weten?

Wil je hierover meedenken, laat het ons dan even weten. Contact.


10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page