Vanaf nu verwelkomen we ook Ferlem, Dijkstra Draisma en Boxhousing binnen het Netwerk Conceptueel Bouwen. Wij vroegen hen zich aan ons voor te stellen.
Ferlem | website |
De vraag naar betaalbare en duurzame woningen is enorm. Tegelijkertijd is er een chronisch capaciteitstekort in de bouw. Steeds meer bouwbedrijven proberen deze uitdagingen het hoofd te bieden door traditionele bouwmethodes te industrialiseren.
Bij Ferlem pakken ze dit anders aan en zijn ze niet bang om van de gebaande paden af te wijken. Zij evolueren de woningbouw met een uniek toekomstbestendig bouwsysteem voor mens, milieu en maatschappij.
Welke uitdaging ziet Ferlem? Door hun ambitie worden ze gedreven om voor de komende generaties een leefbare planeet na te laten. Ze geloven dan ook dat woningen veel sneller, beter, duurzamer en blijvend betaalbaar kunnen worden aangeboden. Op deze manier lossen ze het woningtekort op een verantwoorde manier op.
Wat brengt Ferlem naar het NCB? Ferlem woningen voldoen aan de Woonstandaard 2.0 die ontwikkeld is door het NCB en Aedes. Ze bieden grondgebonden woningen voor Product-Markt-Combinaties (PMC) 1 t/m 5. Daarnaast biedt het innovatieve modulaire Ferlem bouwsysteem veel mogelijkheden voor nieuwe woonvormen waarin wonen en zorg worden gecombineerd. Ferlem woningen beschikken over een domotica infrastructuur die gebruikt kan worden voor extramurale e-zorg toepassingen zoals monitoring, meld- en alarmeringssystemen. Kortom veel kennis en kunde om te delen.
Dijkstra Draisma | website |
Bouwgroep Dijkstra Draisma is een echt familiebedrijf, dat een voortrekkersrol inneemt om de bouw te vernieuwen en te verduurzamen. In de afgelopen jaren zijn ze getransformeerd van aannemer naar aanbieder. Ze bieden producten en diensten aan en zijn verantwoordelijk voor het gehele proces: Total Cost of Ownership. Samen voorop naar de duurzame toekomst.
Welke uitdaging ziet Dijkstra Draisma? Door gezamenlijk met de opdrachtgevers en ketenpartners door te ontwikkelen en een marktbalans van vraag en aanbod te creëren leveren ze de komende jaren woningen met de hoogste kwaliteit, de laagste woonlasten en een minimale milieu impact. Concreet uit zich dat onder andere in het bundelen van krachten binnen de NH Bouwstroom waarvoor ze geselecteerd zijn om samen met andere conceptuele bouwers de komende jaren zo’n 750 modulaire woningen per jaar te bouwen. De producten ontwikkelen ze verder met toepassing van steeds meer biobased materialen en een oplossing waarbij energie en mobiliteit onderling gedeeld worden om problemen met de fysieke netwerkcapaciteit en netcongestie op te vangen. En tegelijkertijd maandlasten betaalbaar te houden.
Wat brengt Dijkstra Draisma naar het NCB? Het delen van kennis en ervaring over conceptueel bouwen en actief meedenken in het vormen van documenten, bijvoorbeeld de Woonstandaard. Ook denken zij graag mee in het creëren van beweging bij overheden om conceptueel bouwen tot een succes te maken.
Andersom zou Dijkstra Draisma door meer samen te werken aan betaalbare woningen met allerlei verschillende partijen (ontwikkelaars, corporaties, architecten, gemeenten en bedrijven uit de branche) kennis vergaren uit het netwerk die ze weer kunnen toepassen om hun producten nog beter af te stemmen op de wensen van opdrachtgevers en gebruikers.
Boxhousing | website |
Modulaire bouw is niet nieuw. Ook Boxhousing heeft haar eigen modulair systeem. Het modulair bouwproces van Boxhousing biedt ongekend veel mogelijkheden; Zeer snel bijbouwen, gemakkelijk afslanken, tijdelijk en permanent plaatsen.
Boxhousing is ooit opgericht met het idee woningen op markt te brengen gemaakt van afgeschreven zeecontainers. De realiteit leert dat containers beperkingen hebben en gemaakt zijn om goederen veilig te bergen. Om toch praktisch hetzelfde aan te bieden als containerbouw heeft Boxhousing een partnership met haar leverancier van ijzersterkte staalframe modules die zijn afgeleid van een zeecontainer. Het verschil is dat het speciaal is ontworpen om woningen mee te bouwen. De zogenaamde Alpha Cubes worden gemaakt met speciale licht stalen frames. Deze worden gezien als een van de sterkste constructies ter wereld. Zowel bij het bouwen als tijdens het wonen veroorzaakt een Alpha Cube tot wel tien keer minder milieuvervuiling.
Comments