top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Podcast Externe Vraagbundeling

Na onze Podcast over Interne Vraagbundeling hebben we nu ook een podcast beschikbaar over Externe Vraagbundeling. We gingen vanuit het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) in gesprek met Stephan Deen (Trevian) die momenteel 'bouwstroomcoach' is van een groep met 8 Noord-Hollands corporaties die een externe bouwstroom aan het opstarten zijn. Wat zijn de ervaringen tot nu toe? Hoe pak je dit aan? Wanneer is het een succes?


Beluister de nieuwe Podcast over Externe Vraagbundeling: Klik hier.


Beluister ook onze Podcast over Interne Vraagbundeling: Klik hier.


 

Samenwerken in de bouw is een hot topic. Het tempo van de bouw van nieuwe woningen blijft te laag om aan de grote vraag op de woningmarkt te kunnen voldoen. Veel corporaties ontwikkelen hun woningen nog op een traditionele manier en vaak doen zij dat ieder voor zich. Hier liggen kansen voor verbetering. 



Vanuit het NCB onderscheiden we 3 stappen in vraagbundeling:


  1. Leer als corporatie inkopen van nieuwbouw i.p.v. het zelf ontwikkelen. Dat betekent veel voor de organisatie en haar medewerkers. Alle gremia moeten mee, alle afdelingen moeten mee, alle mensen moeten mee. En leer wat er bij komt kijken.

  2. Ga je eigen opgave op de (middel)lange termijn gebundeld inkopen met collega's en werk op deze manier aan vergroting van het inkoopvolume intern binnen de corporatie.

  3. Ga samen met collega-corporaties inkopen. Dit is een stuk complexer dan stap 1 en 2. Elke corporatie heeft namelijk haar eigen beleid en kaders en randvoorwaarden. Het vraagt om veel meer afstemming. Zowel qua inhoud als qua planning als qua besluitvorming als qua samenwerking. 

Stap 3 is waar we samen met Aedes naar toe werken binnen het programma De Bouwstroom. Een stap die vaak niet in één keer gezet kan worden. Daarom bieden we de opleiding Conceptueel Bouwen aan, welke dit najaar weer van start gaat. De opleiding begeleid de corporaties step-by-step op weg naar collectief inkopen.


Conceptueel Bouwen

Conceptueel bouwen is werken vanuit herhaalbare oplossingen die ook flexibel zijn. Hierdoor kan ieder project inspelen op de eigenheid van de bewoners, de locatie en de opdrachtgever. Bij conceptueel bouwen gaat de corporatie bestaande woningconcepten op de markt inkopen, in plaats van zelf nieuwbouwprojecten te ontwikkelen.  Corporaties, conceptaanbieders en industrie kunnen zich aansluiten bij ons Netwerk Conceptueel Bouwen waarin we de ambitie hebben de transitie van de ontwikkel- en bouwsector van traditioneel naar conceptueel werken te stimuleren en verbeteren binnen zowel het transactieproces als het aanbod van concepten.  

Dit doen wij vanuit een  faciliterende  en  verbindende  rol richting onze leden. 

Het NCB wil een inspirator zijn voor haar leden ten aanzien van  innovatie. En via kennisdelen het ‘leren van elkaar’ bevorderen. 


Wanneer partijen van een traditionele naar een conceptuele manier gaan van bouwen. Betekent dat niet dat alle nieuwe huizen er hetzelfde uit gaan zien. Op Conceptenboulevard.nl is te zien hoeveel keuze er is in goede, betaalbare én energiezuinige nieuwe woningen.




21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page