Vandaag publiceren wij De Woonstandaard 3.0. Samen met Aedes en externe experts, NCB leden en Aedes leden is de afgelopen maanden gewerkt aan de vernieuwing van
De Woonstandaard. In deze vernieuwde versie is het ontwikkel- en inkoopproces herzien. Daarnaast zijn de prestatie-eisen voor tijdelijke woningbouw en levensloopbestendige woningen toegevoegd. Verder is er een aanvulling op de prestatie-eisen voor Circulair Bouwen. In het juridisch gedeelte is het processchema uitgebreid en ook de toelichting in de financiële paragraaf is uitgebreid. Nieuw is de toevoeging van Het Nieuwe Normaal. Het resultaat mag er zijn!
De nieuwe versie is te vinden op onze website:
Prestatie-indicatoren
In de Woonstandaard 3.0 zijn de basis prestatie-eisen en aanvullende prestatie-eisen per PMC geactualiseerd. PMC's 11 t/m 14, de tijdelijke woningen, zijn in samenwerking met Aedes nader gedefinieerd. Op basis van de uitvraag voor 2000 tijdelijke woningen door het Rijksvastgoedbedrijf zijn in de aanvullende eisen van deze tijdelijke woningen met behulp van Binnenlandse Zaken toevoegingen gedaan. Verder is het aanbod én de vraag naar levensloopbestendige woningen vertaald in nieuw toegevoegde PMC's. Daarnaast is de Woonstandaard 3.0 aangevuld met prestatie-indicatoren voor circulariteit en duurzaamheid.
Juridisch
Op juridisch vlak is de checklist met de verdeling van taken en verantwoordelijkheden uitgebreid. En het Modelcontact Conceptueel Bouwen, de twee-fasen-overeenkomst, is geïntegreerd.​
Het Nieuwe Normaal
Toegevoegd is Het Nieuwe Normaal (HNN): de nieuwe norm voor circulair bouwen. Het Nieuwe Normaal is een nieuwe, gedragen ‘norm’ met haalbare én ambitieuze circulaire prestaties in de gebouwde omgeving.
Over De Woonstandaard
Deze derde editie van De Woonstandaard omschrijft een basiskwaliteit van woningen, in de vorm van product-marktcombinaties (PMC’s). Met deze handleiding kunnen afnemers hun vraag en conceptaanbieders het aanbod ‘gestandaardiseerd’ op elkaar afstemmen.
Het is mogelijk om concepten project- en locatiespecifiek te maken met aanvullende prestatie-eisen en/of door het aanbieden van extra woningconcept opties door de conceptaanbieder.
De Woonstandaard is een praktisch hulpmiddel om veelgevraagde prestatie-eisen voor nieuwe woningen in kaart te brengen. Zowel de afnemers die prestatie-eisen formuleren, als aanbieders die hun bouwconcepten baseren op veelgevraagde prestatie- eisen kunnen De Woonstandaard gebruiken. De Woonstandaard ordent de vraag én het aanbod. Aan beide kanten deze prestatie-eisen gebruiken is de eerste stap in bundeling van de vraag. Een eerste stap om tot een voorspelbare en continue bouwstroom te komen.
Het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) hoopt u positief te verrassen met de voordelen die zijn te behalen voor opdrachtgevers, gemeenten, toeleverende industrie én conceptuele bouwers. Samen sneller, slimmer en schoner bouwen met een optimale prijs-kwaliteitverhouding!
Comments