top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Publicatie: Een ‘gebalanceerde’ Modelovereenkomst Conceptueel Bouwen beschikbaar

Op 10 februari 2022 is de Modelovereenkomst Conceptueel Bouwen gepresenteerd tijdens een online college en deze is vanaf nu voor iedereen beschikbaar. Deze overeenkomst is tot stand gekomen door intensieve inzet van NCB leden en brancheorganisaties onder leiding van Dirkzwager. ‘Samen dezelfde taal spreken’ is in iedere fase van het transactieproces van conceptueel bouwen door te voeren. Zo ook in de de Contractfase. De onderlinge samenwerking tijdens het schrijfproces heeft gezorgd voor meer wederzijds begrip in het proces en hieruit resulteert een evenwichtig contract.


Model twee-fasen-overeenkomst

Het NCB heeft in samenwerking met een *werkgroep van juristen bij afnemers (woningcorporaties) en aanbieders van woningconcepten, inclusief de koepelorganisaties Aedes en Bouwend Nederland, een model twee-fasen-overeenkomst opgesteld die bruikbaar is bij projecten waar conceptuele woningbouw wordt beoogd. Het model draagt bij aan het vereenvoudigen en versnellen van het vastleggen van de afspraken tussen partijen.


Het model bestaat uit twee fasen. Fase 1 betreft het uitwerken van het woningconcept van de geselecteerde aanbieder naar een uitgewerkt locatiegebonden woningconcept op basis van de uitvraag voor een specifieke locatie, de welstandseisen en het budget van afnemer. Fase 2 betreft de turnkey realisatie van het uitgewerkt woningconcept. Tussen beide fasen zit een duidelijke knip: met de opdracht voor fase 1 heeft de aanbieder nog geen zekerheid voor de opdracht voor fase 2.


Leeswijzer beschikbaar

De leeswijzer bevat een toelichting op de modelovereenkomst. Aan te raden is de leeswijzer te gelezen alvorens de modelovereenkomst nader wordt ingevuld en gebruikt. Deze leeswijzer bevat onder meer een uitleg over het proces van conceptueel bouwen, alsmede algemene en artikelsgewijze noten bij de modelovereenkomst.


De stukken zijn terug te vinden in onze Toolbox op deze site;

Opname College

Opname van het College van 10 februari is nu beschikbaar op het Youtube kanaal van NCB. Bekijk nu het college hier:


Link naar de stukken

De stukken zijn terug te vinden op deze site:


 

*Meegewerkt aan deze overeenkomst hebben:

Arno Duijverman, Koninklijke Bouwend Nederland

Bart de Jonge, Aedes

Debby Hessel, Wonen Limburg

Diederick Barendsz, ZoWonen

Hendrik Hulscher, Van Wanrooij Projectontwikkeling BV

Igo Galama, Fijn Wonen

Jur Deckers, Accolade

Lotte Blum, Dirkzwager legal & tax

Olga Görts – van de Pas, Netwerk Conceptueel Bouwen

Robert Rijpstra, Dirkzwager legal &tax

Sophie Hoogenes, Parteon


Gedragen door:

Aedes

Koninklijke Bouwend Nederland

Dirkzwager legal & tax

Netwerk Conceptueel Bouwen

428 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page