top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Sneller, betaalbaar en duurzaam bouwen dankzij handreiking Circulaire Woningconcepten

Op woensdag 9 maart vond de digitale lancering van de Handreiking Opdrachtgeverschap Circulaire Woningconcepten plaats waaraan ook het NCB meeschreef. Deze handreiking geeft aan waar en wanneer gemeenten, woningcorporaties en ontwikkelaars (opdrachtgevers) circulaire woningconcepten in hun beleid en uitvoering kunnen toepassen en geeft hiervan voorbeelden. In 6 stappen helpt de handreiking opdrachtgevers van Visie en beleid, via Planoriëntatie, Contract en Vergunningverlening naar Realisatie en Exploitatie. De digitale handreiking staat vol met voorbeelden en links naar handige documenten.


De handreiking is nu beschikbaar via actieplanwonen.gelderland.nl. De handreiking bestaat uit 3 versies: voor gemeenten, woningcorporaties en voor ontwikkelaars. Via de buttons op de website zijn de 3 versies te bereiken.


Provincie Gelderland

De woningnood in Gelderland is hoog. Tot 2030 moeten er ruim 80.000 nieuwe woningen worden gebouwd in Gelderland. De komende 5 jaar wil de provincie daarom met het Actieplan Wonen de bouw van 45.000 woningen versnellen. Met alleen de ‘klassieke’ manier van bouwen gaat het niet lukken. Het betekent een andere manier van bouwen en een andere rol van opdrachtgevers. De nieuwe handreiking Opdrachtgeverschap Circulaire Woningconcepten helpt bij de transitie.


Circulaire woningconcepten in de praktijk

Vanuit de studio in Arnhem gingen Huibert Verdoold (Adviseur Wonen provincie Gelderland) en Myriam van Zetten (Projectleider provincie Gelderland) in gesprek met Marieke Kassenberg (provincie Gelderland), Monica Wichgers (gemeente Culemborg), Martine Verheijen (woningcorporatie Portaal), Olga Görts (Netwerk Conceptueel Bouwen) en Joke Bults (stichting Pioneering & auteur van de handreiking).


Tijdens de bijeenkomst werd ook het filmpje getoond van het bezoek dat Huibert Verdoold en Myriam van Zetten (provincie Gelderland) brachten aan NCB lid Antonie ter Harmsel (Hodes Huisvesting) op de bouwplaats in Ermelo. Hoe werkt circulaire conceptbouw? Wat zijn de ervaringen van Hodes op dit gebied? Bekijk hier het filmpje.


De komende tijd zullen ze meer praktijkvoorbeelden bezoeken en in beeld brengen, om op die manier de handreiking te verrijken. Tijdens de bijeenkomst werden al diverse suggesties hiervoor gedaan in de chat. De handreiking is een levend document en updaten ze twee keer per jaar. In een volgende update van de handreiking zullen we bijvoorbeeld ook de circulaire prestatieladder (Woondeal Arnhem Nijmegen) opnemen.


Opleiding voor gemeenten

Op basis van de handreiking is ook een training voor gemeenten ontwikkeld. De trainingen met de gemeenten Culemborg en Putten starten binnenkort. Voor de gemeenten in de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen is door de NCB en Brictong en partners van de Woondeal ook een trainingsprogramma gemaakt. Deze trainingen starten dit voorjaar.


Meer informatie?272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

留言


bottom of page