top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Meer en Beter: De Bouwstroom

Bijgewerkt op: 9 sep. 2019


Marnix Norder, voorzitter Aedes bracht vandaag het volgende artikel uit over zijn gedachte rondom De Bouwstroom.

In De Bouwstroom werken achttien woningcorporaties structureel samen met marktpartijen. Doel: de bouw van sociale huurwoningen versnellen. En het komt echt op gang, vooral in Noord-Brabant en Limburg. Zo’n alliantie voor betaalbare nieuwbouw, dat klinkt toch logisch? In deze tijd van steeds hogere bouwkosten en steeds minder bouwlocaties.

Op belangrijke belemmeringen van buitenaf, hebben vooral andere partijen invloed. Maar wat doen we zélf om de nieuwbouw een kickstart te geven?

Als u het mij vraagt, is meer samenwerking en opschaling hét antwoord. Nu vinden we nog te vaak dezelfde wielen uit. De Bouwstroom is voor mij een uitgelezen voorbeeld van hoe we elkaar moeten opzoeken, hoe we van elkaar kunnen leren en hoe we de krachten kunnen bundelen.

Ook bouwers zitten daar zeker op te wachten. Zij hebben juist behoefte aan opdrachten die zorgen voor continue productie. En dan kunnen zij die prefabwoning waarschijnlijk ook nog eens stukken goedkoper leveren.

Op dezelfde manier pakken de we de verduurzaming van onze huizen aan. De Startmotor voor meer op het warmtenet aangesloten huizen, de Renovatieversneller om de vraag naar warmtepompen en isolatie bij elkaar te brengen.

Van deze manier van samenwerken profiteert echt iedereen. Corporaties, marktpartijen en de mensen voor wie we het allemaal doen: huurders en woningzoekenden. Als we zulke kansen in het hele land meer en beter benutten, kunnen we meer en beter bijdragen aan een oplossing van het woningtekort en de verdere verduurzaming.

Waar wachten we eigenlijk nog op? Sluit u nu aan bij De Bouwstroom of neem het initiatief voor een soortgelijk project in uw eigen regio. En stimuleer uw bouwers en andere samenwerkingspartners om dat ook te doen. Aedes helpt u daarbij graag, met ondersteuning van onze experts en met praktische hulpmiddelen.

En als ik daar als aanjager een steentje aan kan bijdragen, dan weet u mij te vinden. Het lijkt nu misschien ver weg, maar ik zie onze ambitie – 34.000 nieuwbouwhuizen per jaar – ineens heel dichtbij komen.

Doe mee:

Kijk op de website van De Bouwstroom voor meer informatie.

De Bouwstroom is een initiatief van Netwerk Conceptueel Bouwen.


16 weergaven0 opmerkingen
bottom of page