top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Vanaf 2024 bijna 300 nieuwe, betaalbare huurwoningen voor Midden- en Zuid Limburg

Bouwstroom Limburg van start: snelle bouw huurwoningen voor Wonen Zuid en Wonen Limburg


Bron: Fijn.com


Wonen Zuid en Wonen Limburg slaan de handen ineen. Beide partijen ondertekenden woensdagmiddag 31 mei het eerste spoor van de ‘Bouwstroom Limburg’. De eerste fase van deze samenwerking leidt vanaf 2024 tot maar liefst 279 betaalbare nieuwbouwwoningen in Roermond, Kerkrade, Heerlen en Roerdalen. Deze woningen worden gerealiseerd door Fijn Wonen, het woonproduct van bouwbedrijf Van Wijnen.


Betaalbaar wonen

Zowel Wonen Zuid als Wonen Limburg had deze wens en zijn op zoek gegaan naar partijen die hen hierbij konden ondersteunen. De overeenkomst voor de eerste 279 woningen in deze bouwstroom is gesloten met Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen. ‘Fijn Wonen sluit goed aan bij de opgaven van de verschillende projecten’’ vertelt Ramon Testroote, bestuurder bij Wonen Zuid. ‘’Ook betaalbaarheid staat hoog op de agenda en samen kunnen we aan de woningvraag voldoen’’. Ook Ger Peeters, bestuurder bij Wonen Limburg, is het daar mee eens: ‘’We moeten het samen doen en door samen te werken, blijven we betaalbare woningen bouwen voor de sociale huur. Ik ben trots op deze unieke kans en op de plannen die we met deze bouwstroom voor ogen hebben.’’


Razendsnelle realisatie

Door de inzet van de woningfabriek in Heerenveen worden de woningen als losse elementen; vloeren, wanden en gemetselde gevels, op transport naar de bouwplaats gebracht. Hier wordt in één dag een complete woning in elkaar gezet waarna deze, na 15 dagen afbouwtijd, klaar is om opgeleverd te worden. De realisatie van nieuwe wijken en buurten gaat op deze manier super snel. Armand van Ommen, senior accountmanager voor de regio Zuid bij Fijn Wonen, voegt daaraan toe: “Ons doel met het woonproduct Fijn Wonen is de leefomgeving voor onze (toekomstige) bewoners zo comfortabel mogelijk te maken’’.


Bouwstroom

In deze tijd is de vraag naar woningen groter dan het aanbod. Het bouwtempo van nieuwe woningen moet omhoog en daarbij moet de betaalbaarheid van sociale huurwoningen gegarandeerd blijven. Door op te schalen en vraag en aanbod bij elkaar te brengen, kunnen hier grotere stappen in gezet worden. De gedachte van een bouwstroom is om de beschikbare capaciteit op de woningbouwmarkt efficiënt in te zetten en verspillingen te voorkomen.


Toekomstperspectief

De bouwstroom waar bovenstaande partijen voor getekend hebben, is een samenvoeging van een aantal projecten voor de sociale huursector die al enige tijd liepen. Het tweede spoor van deze bouwstroom volgt vanaf 2025 met meerdere deelnemende corporaties (Maasvallei, Woonwenz, HEEMwonen, Wonen Zuid en Wonen Limburg). De aanpak blijft hetzelfde, echter voeren we de schaalgrootte verder op waardoor nog meer nieuwe plaatsen, wijken en buurten worden voorzien van betaalbare, duurzame en energiezuinige nieuwbouwwoningen.


De Limburgse Bouwstroom is mede tot stand gekomen dankzij de kennis en ervaring die het Netwerk Conceptueel Bouwen en Aedes vereniging van woningcorporaties hebben gedeeld.

 

Bouwstroom Limburg is een initiatief van woningcorporaties in Limburg om meer betaalbaar wonen in de sociale huursector te realiseren en betaalbaar wonen voor steeds meer mensen mogelijk te maken. Voor de eerste fase van 279 woningen is een samenwerking aangegaan met Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen.


 


35 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page