top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

KiK #4: 'Concepten zijn geduldig bij Geberit'


In de serie Kijkje in de Keuken (KiK) gaan aanbieders van innovatieve woonconcepten, opdrachtgevers en toeleveranciers bij elkaar kijken naar het echte werk. Wat zijn de uitdagingen? Hoe kunnen vraag en aanbod beter op elkaar aansluiten? Tijdens deze KiK zijn we in het Experience Center van Geberit in Nieuwegein.


Veel mensen kennen Geberit van de ingebouwde sanitaire producten. Voordat algemeen directeur Menno Portengen de gasten onderdompelt in de wereld van Geberit stelt hij de vraag: op welke kennis zitten jullie te wachten? Dat komt goed uit, want er borrelt veel. Kunnen we naar producten toe waarbij alleen nog montage nodig is, zodat we geen gekwalificeerd personeel nodig hebben? Dat productiemedewerkers, zonder verstand van techniek, ter plekke kunnen monteren? Is er een gedeelde ontwerp-bibliotheek met 3D modellen beschikbaar, zodat wij jullie oplossingen in het BIM-model kunnen implementeren?


Stick to the concept

Voordat we op deze vragen ingaan toont Menno een opzwepend filmpje over de wereld van Geberit. De innovaties en producten gaan van globaal naar lokaal.

Geberit was de eerste internationale marktpartij die inbouwsystemen ging industrialiseren op grote schaal. Op dat vlak is er een haakje met de verdere industrialisering van de bouwkolom.

Geberit weet hoe het werkt. Maar ze zien ook hoe ingewikkeld het is. Menno: “De realisatie bepaalt of een concept levensvatbaar is. Je moet geduld hebben. In de woningbouw moet je concept door een compleet keurslijf heen. Zolang concepten niet goedkoper worden, blijft opschalen een dilemma. Wanneer is de conceptfase voorbij? Als de eerste gerealiseerd is? Als het helemaal doorontwikkeld is? Duurt het te lang, dan ontstaat het gevaar dat je het gaat aanpassen. Dan krijg je een subconcept van een concept. Voor je het weet blijf je altijd in de conceptfase. Mijn advies: stick to the concept! Ook al is dat super moeilijk. Terugkomend op de vragen; onze producten proberen we KISS te maken (Keep It Super Simple). Dat betekent dat straks iedereen die een beetje handig is, onze producten kan monteren. Van veel producten heeft Geberit al 3D modellen gemaakt in een digitale bibliotheek. Die kunnen in BIM-modellen gebruikt worden. Dat is continu in ontwikkeling en maakt het digitaal erg eenvoudig om de impact van de sanitaire installaties in een woningbouwproject in beeld te krijgen.”



De beste huizen bouw je binnen

Door naar Homes Factory, een jong bedrijf dat met een 3D-modulaire huizenfabriek vanuit innovatie en nieuwe technieken duurzame (flex)woningen maakt. Samen met Geberit werken ze aan innovatieve woningbouwprojecten. Jan Hoppen van Homes Factory vertelt: “Het grootste probleem dat we moesten tackelen was de snelheid waarin we een 3D modulaire woning wilden bouwen. Dat doen we in een paar dagen, maar dat betekent ook dat de natte cellen in die snelheid mee moeten. Een prefab badkamer was de uitdaging, anders hadden we geen businesscase. Daarom hebben we besloten om de expertise van Geberit erbij te halen en samen naar een oplossing te werken. Dat kan alleen als je elkaar opzoekt, aan de slag gaat en durft te experimenteren. Je zit samen aan de tekentafel en bent samen met het proces bezig. Zo hebben we een heel belangrijk logistiek probleem opgelost. Dat doen we niet alleen met Geberit maar met een heel ecosysteem van vaste toeleveranciers.”


De Toren van Bab….uh Geberit

Tijd voor een experiment. In de hal van Geberit staat een enorme toren met een opstelling van talloze toiletpotten, wasbakken, bakken met water en een leiding- /afvoersysteem. Het hele systeem is transparant, zodat je goed kunt zien wanneer het goed of fout gaat. We beginnen met de wijze woorden

dat ‘een drol moet drijven’. Een goede afvoer is de juiste combinatie van water en lucht. Een voorbeeld: de stop gaat uit het volle bad, de kraan van de wastafel gaat aan en een toilet wordt doorgespoeld. Tegelijk welteverstaan. Het blauwgekleurde water stroomt door de transparante buizen. Wat horen we? De sifon begint te pruttelen en sputteren. Daar gaat iets mis. Het systeem onttrekt lucht uit de sifon, omdat er onvoldoende lucht in het systeem komt. Eenvoudig op te lossen door de buizen net iets anders aan te sluiten. Je moet het maar weten. Maar hoe zit dat dan met hoogbouw? Met over- en onder dimensionering? Daar heeft Geberit de SuperTube voor, een ruimtewinnend afvoersysteem. Voor de techneuten onder ons: de SuperTube met geoptimaliseerde stroming creëert een continue luchtkolom in de afvoerleiding, waardoor de installatie van een parallelle omloop- of secundaire ontspanningsleiding niet langer nodig is. Ofwel: ruimtewinst, kleinere leidingdiameter, geen uitzonderingen in het systeem, geen extra omloop voor ontspanning én supersnelle afvoer van water. Zo snel, dat je je afvraagt of de tegelwijsheid van de drijvende drol nog wel opgaat.


Verdere industrialisatie

Tot slot gaat Armand Gademan van Geberit nog in op de verdere industrialisatie van de bouw. Hij laat zien dat we van de automotive nog steeds veel kunnen leren. “We praten veel over automotive, maar denken en doen nog niet automotive. Hoe mooi zou het zijn als we uniforme conceptwoningen met variabele delen kunnen maken, zodat we kunnen variëren bínnen een bepaald model van een woning. Dat je eindeloos kunt opplussen en kiezen uit verschillende afwerkpakketten.” Ook doet Armand een oproep: “Ga je aan de slag met industrialisering of verdere ontwikkeling van een conceptwoning, nodig dan toeleveranciers uit voor de laatste innovaties. Zij bedenken de nieuwste dingen binnen hun vakgebied. Waarom denk je dat al die nieuwe auto’s van die strips met LED-verlichting hebben? Dat komt door de innovaties van de toeleverancier, niet door de fabrikant. Leveranciers kunnen vaste partners worden in de bouwketen, dat hebben we wel bewezen in de samenwerking met Homes Factory.” De zaal is blij met de uitgestoken hand van Armand, want alle twijfels rond verdere industrialisering van de woningbouw zijn nog lang niet weggespoeld.




Tekst: Sander Willems, Redactiegasten

Beeld: John van Hamond


 

Leest u na de zomervakantie weer mee? We nemen dan een kijkje bij Hodes Huisvesting. U bent van harte uitgenodigd voor een leerzaam ochtendprogramma op 29 september.


167 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page