top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Modelovereenkomst conceptueel bouwen 2.0 - tussen afnemer en aanbieder.

Eén jaar na de lancering van de Modelovereenkomst Conceptueel Bouwen, is op 30 maart 2023 een update van de modelovereenkomst gepubliceerd.


Veel partijen gebruiken de overeenkomst al, waaronder NH Bouwstroom. Na één jaar gebruik én ervaring is met leden van NCB, juridische specialisten van Aedes vereniging van woningcorporaties en Koninklijke Bouwend Nederland, onder leiding van Dirkzwager deze overeenkomst geëvalueerd en verfijnd. Er is vooral extra aandacht besteed aan het thema garanties en verzekeringen. Dit is inhoudelijk aangevuld door In-Staet Verzekeringen en Risicoadvies.


De update

De werkgroep heeft bekeken hoe de modelovereenkomst kan worden aangescherpt. Er is een aantal updates aangebracht, die zijn gepubliceerd in de Modelovereenkomst conceptueel bouwen 2.0. De bijbehorende toelichting is ook geüpdatet. De update omvat onder andere:

  • De mogelijkheid van partijen tot het aanbrengen van een deelfasering in fase 1;

  • De toevoeging van een vereiste ondertekening voorafgaand aan de start van fase 2;

  • De toevoeging van een keuzebepaling voor het verkrijgen van een gebruiksrecht op het beeldkwaliteitsplan, stedenbouwkundig plan en het architectonisch ontwerp bij beëindiging voorafgaand aan fase 2;

  • Een aanpassing van de ketenaansprakelijkheidsbepaling;

  • Een aanpassing van de verzekeringsbepaling.


De Leeswijzer en Modelovereenkomst conceptueel bouwen 2.0 is te vinden via onderstaande knop >>


 100 weergaven0 opmerkingen
bottom of page