top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Modelovereenkomst conceptueel bouwen 2.1 (feb. 2024 versie)

Bijgewerkt op: 4 mrt.

De Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging (Wkb) zijn per 1 januari 2024 inwerking getreden. Dit betekent dat ook de Modelovereenkomst is aangepast. Op 1 februari 2024 is een update van de Modelovereenkomst gepubliceerd.


Veranderingen in 2023

In augustus 2023 is de werkgroep, bestaande uit leden van NCB, juridische specialisten van Aedes vereniging van woningcorporaties en Koninklijke Bouwend Nederland, onder leiding van Dirkzwager bijeengekomen om samen enkele aanpassingen in de Modelovereenkomst en de leeswijzer door te voeren om deze 'omgevingsrechtproof' te maken.

 In de Modelovereenkomst 2.1 (augustus 2023 versie) is de terminologie aangepast, zodat deze aansluit bij de terminologie van de nieuwe Omgevingswet. Om de overgang zo soepel mogelijk te maken is er tevens in de leeswijzer 2.1 (augustus 2023 versie) alternatieve terminologie gebruikt, waardoor deze zowel vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet als daarna kon worden gebruikt.


De update

De vorige versie van de Modelovereenkomst  verwees nog naar een op dat moment nog in werking te treden Wet kwaliteitsborging. Inmiddels is de Wet kwaliteitsborging per 1 januari 2024 (weliswaar gefaseerd) in werking getreden. Hoewel de wettekst op  www.wetten.overheid.nl  nog niet op alle punten actueel lijkt te zijn (bijv. ten aanzien van het consumentendossier in de zin van artikel art. 7:757a BW), is het civielrechtelijke deel van de Wet kwaliteitsborging volgens het Staatsblad reeds in werking getreden.

De Modelovereenkomst en leeswijzer 2.1 (augustus 2023 versie) is verder uitgewerkt en dat is uiteindelijk versie 2.1 februari 2024 geworden.


De leeswijzer en Modelovereenkomst conceptueel bouwen 2.1 versie feb. 2024 is te vinden via onderstaande knop >> 

NCB Academy 


Wil je leren hoe je de Modelovereenkomst kan gebruiken? Of wil je wegwijs gemaakt worden in het bouwproces onder de Wkb? Doe dan mee aan een van de NCB Academy workshops.  


Workshop De Modelovereenkomst. Je krijgt inzicht in de onderdelen van de MOK, de kansen en risico’s van de overeenkomst en waar de contractpartijen extra aandacht voor moeten hebben. In deze workshop worden theorie en praktijk gecombineerd, zodat je daarna meteen aan de slag kunt. Workshop Wkb en Conceptueel bouwen. In 2 digitale sessies van 3 uur wordt je meegenomen door het feitelijke proces van bouwinitiatief tot oplevering. Middels diverse fictieve maar wel echte bouwprojecten als cases gaat iedereen ervaren wat zijn of haar rol en taken zijn in het Wkb proces. Kijk hier voor het volledige aanbod en de data:


 

161 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page