top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

SECB en NOM Keur van Stroomversnelling werken samen


Stroomversnelling en Stichting Excellent Conceptueel Bouwen (SECB) gaan samenwerken. Naast NOM Keur van Stroomversnelling is er het Predicaat Excellent Concept met NOM-label voor hoogwaardige conceptaanbieders. Beide borgen de prestatie van een concept, in het bijzonder op nul-op-de-meter. Twee keurmerken die een zelfde doel dienen leidt tot verwarring. Daarom is besloten samen te werken. SECB en Stroomversnelling willen komen tot één borgingssysteem. Dit zal leiden tot duidelijkheid in de markt en zekerheid over NOM en andere prestaties.

NOM-label voor concepten

Sinds 2014 toetst de Stichting Excellent Conceptueel Bouwen aanbieders van concepten jaarlijks of hun concepten hun beloften waarmaken. Bij voldoende resultaat krijgen ze het Predicaat Excellent Concept. Sinds 2016 is het Predicaat uitgebreid met een NOM-label. Alleen wie het predicaat Excellent heeft kan ook het NOM-label ontvangen. De Stichting wil haar NOM-toets meer diepgang geven en zoekt die expertise bij Stroomversnelling.

NOM Keur voor nul-op-de-meterproposities

Het NOM Keur is een initiatief van Stroomversnelling. Het werd in februari 2016 gelanceerd en garandeert kwaliteit in nul-op-de-meterrenovaties. Het keurt naast de energieprestaties, ook op onder andere woongenot en binnenklimaat. Het NOM Keur bestaat uit drie delen; een toets van de propositie, op de toepassing er van en tijdens de levensduur. Pas wanneer alle drie de onderdelen goed zijn, ontvangt de bouwer NOM Keur. Stroomversnelling wil haar toets van de renovatieconcepten meer diepgang geven en uitbreiden naar nieuwbouw. Ze zoekt die expertise bij het SECB.

Een belangrijke stap

Door gebruik te maken van elkaars expertise, door ieders aanpak op elkaar af te stemmen wordt de herkenbaarheid groter, gaat de kwaliteit omhoog en kunnen de kosten omlaag. Pieter Huijbregts, secretaris SECB zegt hierover: “Dit is een belangrijke stap naar voortdurende verbetering van het aanbod van concepten en van NOM.” Leen van Dijke, voorzitter Stroomversnelling voegt daar aan toe: “Leden van Stroomversnelling drongen eertijds sterk aan op realisatie van NOM Keur zodat er eenduidigheid in de markt zou ontstaan over wat nul-op-de-meter nu precies is en bouwers zich kwalitatief zouden kunnen onderscheiden. Deze stap draagt daar aan bij. Eenduidigheid over NOM en één Keurmerk.”

Samen één loket

Vanaf 1 oktober 2017 hoeven aanbieders niet meer bij twee aparte organisaties aan te kloppen. Achter één loket wordt de concepttoets door SECB gedaan en de NOM-toets door de Stroomversnelling. Apart het Predicaat Excellent Concept of het NOM Keur krijgen blijft mogelijk. Wie beide toetsen wenst, bespaart significant op de kosten. Als blijkt dat deze samenwerking een succes is, wordt een volgende stap in de integratie gemaakt.

Kijk voor meer informatie op www.secb.nl en stroomversnelling.nl/nomkeur/

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page