top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Steeds Slimmer en Beter


Trots op ons lid en deelnemer van het netwerk: 'Heijmans maakt van Conceptueel Bouwen Teamsport’. Remko Tesselaar en Theo van der Plas staan aan de wieg van conceptuele woningbouw bij Heijmans: Dankzij standaardisatie en vaste samenwerkingspartners verrijzen exemplaren van Heijmans Huismerk (voor huurwoningen) en Heijmans Wenswonen (het aanbod particuliere koopwoningen) inmiddels door het hele land.

“Steeds slimmer, beter en duurzamer bouwen, daar leveren wij de handvatten voor. Dat we dit jaar de 2.500ste conceptwoning opleveren, is een felicitatie én dankwoord waard voor iedereen die een bijdrage levert aan de Heijmans conceptwoningen door de jaren heen”, stelt conceptmanager Remko Tesselaar.

Gezamenlijke kennis

De flexibiliteit van conceptueel bouwen is handig in een tijd van verandering. Er rijzen nieuwe vragen rond de energietransitie en bewoners stellen steeds meer eisen. “Juist de schaal van conceptueel bouwen maakt dat we snel kunnen schakelen”, stelt Remko. “Om te innoveren heb je elkaars kennis heel hard nodig. Het is daarom mooi om te zien dat iedereen - collega's en co-makers - enthousiast aan de slag gaat om de woningen te verbeteren, om nieuwe vragen uit de markt en de maatschappij een plek te geven in de ontwerpen. Met de aantallen die wij bouwen, maak je natuurlijk ook een flinke impact.”

Bouwen in de fabriek

Hoe ziet de toekomst van conceptueel bouwen eruit? Theo verheugt zich op het borgen van de nu onder druk staande productiecapaciteit. “Werkzaamheden op de bouwplaats zijn strak achter elkaar gepland. Als er een kink in de kabel komt, heeft de hele ‘trein’ daar last van en moet alles doorschuiven. Met als gevolg dat onderaannemers naar een ander project moeten, terwijl hun werk op het huidige project nog niet af is. Door werkzaamheden te ontkoppelen kun je beter plannen, wordt de onderlinge afhankelijkheid minder en neemt de tijdsdruk af. Dit komt de kwaliteit ten goede! En we besparen flink op faalkosten.”

Remko ziet dat prefabricage steeds belangrijker wordt en denkt dat robotisering daar een rol bij speelt. “Ik ga het nog meemaken dat woningen zo uit de fabriek kant en klaar op de bouwplaats worden afgeleverd. Dat creëert weer nieuwe vraagstukken. Zoals de engineering daarvan, het transport naar en de assemblage op de bouwplaats.” Met de vaste co-makers van de Heijmans conceptwoningen is alvast een denktank opgezet over circulariteit. Remko: “Een grote uitdaging. De vijfduizendste conceptwoning ziet er ongetwijfeld heel anders uit dan de woningen die voor 2019 op stapel staan.”

Lees het gehele artikel op de Website van Heijmans: Direct naar volledig nieuwsbericht


27 weergaven0 opmerkingen
bottom of page