top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Janssen de Jong gaat voor (verplaatsbare) fabriekswoningen


Bouwers ontkomen er niet aan om fabrieksmatiger te werken vanwege de woningnood en het gebrek aan personeel, vinden topman Hans Smits en financieel directeur Pieter Pijper van Janssen de Jong. Daarom kiest de Brabantse bouwer met volle overtuiging voor woning- en renovatieconcepten en – opvallend – ook voor verplaatsbare huizen.

“Uit onderzoek blijkt dat starters 100.000 euro tekort komen om een huis te komen”, zegt Pijper. Er moet dus echt wat gebeuren. Janssen de Jong doet in ieder geval zijn best. Nu de gemeenten, de provincies en het Rijk nog. Smits doet nog een laatste keer een klemmend beroep om vaart in de woningbouw te krijgen: “Er is moed en doortastendheid nodig.”

Aansluiting De Bouwstroom

Zelf heeft Janssen de Jong zich aangesloten bij De Bouwstroom, een initiatief in het zuiden van Nederland dat ervoor moet zorgen dat corporaties en beleggers projectoverstijgend en langjarig woningen bestellen bij woningbouwers, die vervolgens hun fabrieken beter kunnen benutten, waardoor de kostprijs van de woningen omlaag kan. “Een ontzettend belangrijke ontwikkeling”, vindt Smits.

Janssen de Jong Bouw Zuid heeft een koppeltje gevormd met toeleverancier Geelen Beton, dat betonelementen kort voor levering nog op maat kan maken, zegt Smits trots. Het wachten is nu op de eerste opdracht. In Heeze, bij Eindhoven is al een project gedaan. “De bouwtijd is maximaal een half jaar”, zegt Smits. Bijna alles van het woningconcept is geprefabriceerd. “Alleen het metselwerk zou nog wel prefab moeten worden.”

Verplaatsbare huizen

Opvallend is dat Janssen de Jong ook bezig is met de ontwikkeling van verplaatsbare huizen. De Smits en Pijper willen er nog niet te veel over vertellen omdat de samenwerking nog niet concreet genoeg is. “Maar we gaan de woningen niet zelf bouwen, dat gaat die partij doen”, zegt Pijper. De financieel directeur is zeer gecharmeerd van de tiny houses van Koda, die in Estland gemaakt worden. “Schitterend”, vindt hij de betonnen huisjes. Maar volgens hem is de partner waar Janssen de Jong mogelijk mee in zee gaat een Nederlands bedrijf.

Meer weten en zien over de (verplaatsbare) fabriekswoningen van Janssen de Jong én de prefab woningconcepten voor de Bouwstroom? Lees het volledige artikel en klik hier.

82 weergaven0 opmerkingen
bottom of page