top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

#7 'NCB vertelt' met Micha van den Broek

Interview met Micha van den Broek, Kwaliteitscoördinator bij Koopmans Bouwgroep.

Roos van Empel van NCB in gesprek met Micha van den Broek van Koopmans Bouwgroep


We zien een ‘afwachtende houding’ ten opzichte van de Wet kwaliteitsborging in de praktijk. Bedrijven die er nog niet mee bezig zijn, ervaren de Wkb als ‘administratieve last’ en stellen de voorbereidingen om hiermee aan de slag te gaan zo lang mogelijk uit. Koopmans Bouwgroep ziet de Wkb juist als kans. Zij startte afgelopen jaren al met de interne kwaliteitsborging ondanks dat de wet meermalen werd uitgesteld.

Op de bouwlocatie van proefproject ‘De Kijkers’ in Arnhem ging NCB in gesprek met Micha van den Broek, Kwaliteitscoördinator bij Koopmans Bouwgroep over hun ervaringen met de Wkb tot nu toe.


Twee jaar ‘droogzwemmen’ én gesubsidieerde proefprojecten

“Sinds 2020 heeft Koopmans Bouwgroep een implementatietraject voor kwaliteitsborging afgerond en hebben we de noodzakelijke eisen voor de Wkb toegevoegd aan ons Kwaliteitsmanagementsysteem (KMS). Sindsdien hebben we vier officiële proefprojecten doorlopen met een kwaliteitsborger en vijf ervaringsprojecten. Een ervaringsproject betekent intern oefenen, ook wel ‘droogzwemmen’ genoemd om het proces te optimaliseren.”


Dit najaar start na de bouwvak nog een vijfde proefproject in Amersfoort. Voor dit project is ook subsidie aangevraagd. Subsidie voor proefprojecten kan je nog aanvragen tot 1 januari 2024 en hebben een looptijd van 3 jaar.


Wkb adviseur van NCB, Marcel Ponjee in gesprek met Micha van den Broek van Koopmans Bouwgroep


Bewustwording van risico’s

Koopmans Bouwgroep heeft in 2021 gebruik gemaakt van de Wkb Scan voor een Concept- project in Groenlo. De reden om deel te nemen was de interne bevestiging van een verbeterd systeem voor het kwaliteitsproces, met als doel het vergemakkelijken ervan bij Concept-projecten (bijv. d.m.v. certificering). Tevens het vergroten van het bewustzijn van de risico's en de waarde van het leveren van kwaliteit.

“We waren blij verrast met de behaalde score op de zgn. Wkb Scan. Dit gaf ons de bevestiging dat we goed op weg waren. Als Concept-aanbieder hebben we een goede basis met enige flexibiliteit om aan vragen uit de markt te kunnen voldoen. Zolang we ons er maar bewust blijven dat die flexibiliteit passend is binnen het concept en nog een keer getoetst wordt aan het voldoen aan de regelgeving.”


Waar lag de grootste uitdaging volgens jou?

“De grootste uitdaging is gemeenschappelijk belang krijgen!”, zegt Micha. Om de cultuurverandering die écht nodig is en deze nieuwe werkstijl in te bedden in de organisatie moet het intern breed gedragen worden. Dit vergt voor de interne organisatie nogal wat discipline.


“Draagkracht is van essentieel belang”


Extra uitdaging door verloop van interne Wkb kennis

“De aandacht zakte weg zodra de Wkb wéér werd uitgesteld. De motivatie daarmee ook. Het is moeilijk om intern vast te houden en om door te zetten. Vorig jaar is een aantal mensen uit het bedrijf vertrokken die kennis van de Wkb hebben, maar er komen ook nieuwe mensen. Dit betekent iedere keer opnieuw beginnen.”

Koopmans Bouwgroep is een matrixorganisatie; verdeling op basis van de waardenstromen, met ieder een eigen directie. Dat betekent dat mensen op verschillende plekken in de organisatie kunnen zitten. Het clubje dat de Wkb ‘draagt’ is daardoor klein. Het vergt draagkracht om aan de slag te gaan met de Wkb. En het vraagt dat er intern een cultuurverandering mag plaatsvinden.


Bij Koopmans Bouwgroep hebben ze ter voorbereiding voor de mensen die te maken krijgen met de Wkb, intern een 2-daagse training gedaan op het gebied van Bouwbesluit (straks het BBL). Daarnaast verzorgt ze een 4tal in company Wkb-seminars in samenwerking met een Kwaliteitsborger en inhouse advocaat. “Men moet het intern snappen en het nut ervan inzien; het wordt straks Wet, dus niet vrijblijvend”. Aan het seminar nemen zo’n 100 mensen deel vanuit verschillende functies binnen de organisatie. “Horen ze het ook eens van een ander”, zegt Micha adrem.


"Door de inzichten die de scan geeft, kunnen organisaties hun processen verbeteren, wat zorgt voor minder faalkosten en maakt verbeteringen en doorontwikkeling van het product vanzelfsprekender"

Objectief inzicht door de Wkb scan

Koopmans Bouwgroep was voor de deelname aan de Wkb scan al aardig op weg. De Wkb scan was voor hen een mooi moment om extra inzicht te krijgen. Micha zou het zeker aanbevelen om aan de slag te gaan met de scan. "Het stelt je in staat om projecten op een andere manier te bekijken en meteen de diepte in te duiken. Je kunt niet alleen vertrouwen op de architect en simpelweg documenten af te vinken.” Bij interne kwaliteitsborging volgens de Wkb draait het om de aantoonbare inhoud-proces-relatie.


“De deelname aan de Wkb scan in 2021 heeft gebracht dat de kwaliteitsborger voor ons de lat steeds hoger legt. In dit project was het de 3e keer dat we met deze kwaliteitsborger werkte. Hij hielp het verschil te maken. We moesten scherp blijven. De scan geeft inzicht in het interne kwaliteitsproces van onze organisatie, hierdoor kunnen we leren en verbeteren. Het gaat om het creëren van bewustwording en samen beter worden.”


De belangrijkste op te leveren voordelen zijn:

  • Procesverbetering

  • Algemene kwaliteit verbetering

  • Reductie faalkosten



Lessons Learned

  • Ben en blijf assertief naar je kwaliteitsborger en houdt elkaar scherp.

  • Het hebben van een kartrekker in de organisatie met kennis, kunde, focus en enthousiasme voor kwaliteitsborging is erg belangrijk. Je moet het leuk vinden om het technische stuk vanuit de Wkb te kunnen en willen vertalen naar de rest van de organisatie. Kennis van de Wkb en Bouwbesluit is essentieel.

  • Draagkracht vanuit de directie en leidinggevenden is van essentieel belang. Kwaliteitsborging moet echt organisatie-breed gedragen gaan worden om het blijvend en goed doorgevoerd te krijgen in de organisatie. Het belang van leveren van kwaliteit moet als vanzelfsprekendheid worden gevoeld door de hele organisatie. Leiderschap is daarbij van belang!

Tot slot geeft Micha nog een advies voor alle bouwers: “Gebruik de mogelijkheid om nu nog tot de officiële start van Wkb proefprojecten of ervaringsprojecten te draaien met verschillende teams binnen de organisatie. Het voordeel van deze fase – tot aan 1 jan 2024 – is een mooi speelveld om te oefenen, zeker nu er nog subsidie te verkrijgen is.”



Wil je in contact komen met Micha? Dat kan!

(Contactgegevens van Micha zijn op te vragen via Roos roos@netwerkconceptueelbouwen.nl of 06-21633973)

 

NCB haalt verhalen op om jou te inspireren.

Wil je ook meer weten over Wkb of aan de slag met Wkb? Neem dan contact op. We helpen je graag!


Wil je inzicht in hoever jouw organisatie is met de kwaliteitsborging? Doe de scan!


95 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page