top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Hoe Dura Vermeer zorgt dat zijn personeel veilig en duurzaam is


Lid van NCB, Dura Vermeer legt in onderstaande artikel uit hoe zij duurzame inzetbaarheid aanpakken binnen dit bouwconcern. Bekijk ook de video.


(originele tekst)

Bedrijven hebben er baat bij om goed voor hun personeel te zorgen. Dat leidt tot minder ziekteverzuim en hogere productiviteit. Maar dit soort duurzame inzetbaarheid kan lastig zijn. Karlijn Mol is duurzaamheidsmanager bij Dura Vermeer, waar duurzame inzetbaarheid een belangrijk agendapunt is. Hoe pakt het bouwconcern dit aan?Wat betekent duurzame inzetbaarheid voor Dura Vermeer?

“Dat heeft verschillende aspecten. Veiligheid is er bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van. Dura Vermeer Railinfra behaalde vorig jaar trede 5 op de Veiligheidsladder door een slimmere werkwijze toe te passen, die de veiligheid op bouwlocaties aanzienlijk bevordert. We hebben daar vervolgens een onafhankelijke stichting voor opgericht (stichting Zien-Handelen-Leren), om ook de rest van de bouwsector aan te zetten tot veiliger werken.


Maar duurzame inzetbaarheid gaat ook over de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En over slimmere en duurzamere logistiek, om de CO2-uitstoot van de reisbewegingen van werknemers terug te dringen.”


Hoe gaat Dura Vermeer met dat laatste om?

“We stimuleren elektrisch rijden actief. Elke afdeling is vrij om daar invulling aan te geven en dat werpt zijn vruchten af. Vorig jaar was het aantal elektrisch rijders bij Dura Vermeer zes keer hoger dan het jaar ervoor.

Daarnaast denk ik dat er grote kansen liggen op het gebied van slimmere planning. Dat is een belangrijk onderwerp en niet eens zozeer om de impact die we ermee maken; de kilometers die onze werknemers afleggen, bedragen namelijk maar 3 procent van onze totale CO2-uitstoot. Het leert werknemers echter ook om na te denken over slimmere logistiek op bouwlocaties. Daar kunnen we nog veel meer impact maken.”


Hoe kijkt Dura Vermeer naar de inzet van lokale werknemers, uit de stad waar een bouwproject plaatsvindt?

“Daar liggen inderdaad grote kansen. Dergelijke werknemers werken immers mee aan de verbetering van hun eigen stad; dat zorgt voor motivatie en trots én zet de bouwsector in een positief daglicht. Het vraagt wel om een veel intensievere vorm van samenwerken tussen alle betrokken partijen, waar bij aanbestedingen verder wordt gekeken dan alleen de laagste prijs. Dat is de bouwsector langzaamaan aan het ontdekken en dat vind ik een mooie ontwikkeling.”


Auteur: HIDDE MIDDELWEERD

23 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page