top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Maar liefst 94 Inzendingen So you Think you can BUILD challenge

De inzendtermijn voor de So you think you can BUILD Challenge (SYTYCB) is gesloten. Met ruim 90 inzendingen is het duidelijk: conceptueel bouwen leeft!


De komende 10 jaar moeten zo’n één miljoen nieuwe woningen gebouwd worden, waarvan ca 30% in de sociale huursector. De opgave is enorm en vraagt om innovatieve oplossingen, mede in het kader van kwaliteit en betaalbaarheid!


Eerste gesprekken

Meer dan een jaar geleden begonnen onze eerste gesprekken met diverse leden van het NCB over het organiseren van een challenge in het kader van ons programma Baanbreken. Urgentie en het doel waren al snel duidelijk: het ophalen van innovatieve en betaalbare bouwconcepten uit de markt voor product-markt combinaties (PMC’s) 2 en 7 uit De Woonstandaard. Dit zijn de PMC’s voor grondgebonden en gestapelde nieuwbouwwoningen voor één- en tweepersoonshuishoudens met een huurprijs tot de eerste aftoppingsgrens. Met name voor deze PMC’s staat de haalbaarheid stevig onder druk! En hierdoor kunnen deze corporaties slechts in beperkte mate voorzien in de grote behoefte aan dit type nieuwbouwwoningen.De challenge So You Think You Can BUILD

De SYTYCB challenge ging afgelopen 26 januari 2021 van start. Op initiatief van het Netwerk Conceptueel Bouwen, de tien woningcorporaties; Wonen Zuid, Area, Domijn, Tiwos, Zayaz, Maasvallei, Antares, ZOwonen, Wonen Limburg, Alwel en branchevereniging Aedes werd opdracht gegeven aan ESTI als challenge manager.


De tien woningcorporaties hebben op basis van De Woonstandaard de gewenste prestatie-eisen gedefinieerd, en de markt gevraagd om een innovatief aanbod te doen in kwaliteit en Total Costs of Ownership (TCO). De winnende concepten worden gerealiseerd door de twee kartrekkende corporaties, Wonen Zuid en Area, of één van de andere corporaties.


Inspiratiesessies

Nadat begin 2021 de uitvraag van start ging, werden een tweetal inspiratiesessies georganiseerd waarbij de bedoeling van de uitdaging werd toegelicht en gespecificeerd. Enerzijds voor de markt en anderzijds voor interne collega’s van de deelnemende corporaties. Deze sessies mochten al op grote belangstelling rekenen. Vanuit de inspiratiesessie eind februari, die sec voor de markt is georganiseerd, zagen we het aantal aanmeldingen in de portal toenemen.

Achter de schermen

Een selectiecommissie met vertegenwoordigers van de corporaties die het initiatief namen, aangevuld met externe specialisten starten met de beoordeling van de inzendingen. Deze selectiecommissie zal haar selectie voorleggen aan de jury, onder voorzitterschap van prof. Thijs Asselbergs. Ter voorbereiding op de finale geeft ESTI aan alle inzenders een pitchtraining. Daarnaast wordt hen vanuit het NCB aangeboden hun ingezonden concept een jaar te publiceren op Conceptenboulevard.nl.


Livestream Finale: 7 juli

Een grootse challenge mag afgesloten worden met een feestelijke finale. De finale is een hybride event. Naast de finalisten zal een beperkt aantal genodigden live aanwezig zijn. De finale wordt live uitgezonden en gestreamd vanuit de High Tech Campus Eindhoven. Om de finale online te volgen: klik hier om u aan te melden.


Meer achtergrond over deze challenge?

 

Over NCB Het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) streeft ernaar om duurzaam en betaalbaar wonen weer haalbaar te maken. NCB zet zich actief in om de kennis en vaardigheden over conceptueel bouwen onder alle betrokken partijen uit de woningbouwmarkt te vergroten en moedigen hen aan samen te werken.


Over AEDES Aedes is de vereniging voor woningcorporaties in Nederland. Als branchevereniging behartigt Aedes de belangen, ondersteunt haar leden bij het uitvoeren van hun taken en biedt hen een platform voor kennisuitwisseling en ontmoeting.


Over ESTI Stichting EcoSystem Thinking Institute draagt zorg voor de neutrale organisatie van vraaggestuurde innovatietrajecten. ESTI consolideert de marktzijde, biedt implementatiebegeleiding, verandertrajecten en opleiding rondom open innovatie en ecosysteemvorming.264 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page