top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Hoe samenwerking 'werkt' aan duurzame woningen: luchtdichtheid essentieel voor NOM-garantie

Bijgewerkt op: 9 sep. 2019


In heel Nederland kom je ze tegen, de woningen van MorgenWonen. Tevens aanwezig als concept op onze Conceptenboulevard. In het uitgebreide artikel spreekt Duurzaam Gebouwd experts van MorgenWonen en Celdex, die alles weten over de stand van zaken anno 2019 en het belang van luchtdicht bouwen bij de bouwmethodiek. Het Netwerk Conceptueel Bouwen wordt genoemd in relatie tot bron van informatie richting leden (en niet-leden) over de mogelijkheden voor industrieel en NOM-bouwen.

Samenwerking is key

Om de woningen te vervaardigen, is MorgenWonen diverse samenwerkingsverbanden aangegaan. Zo is er een nauwe verbinding met beleggers en corporaties. “85% van de partners zijn VolkerWessels bedrijven, waarvan we de unieke specialismes inzetten”, laat Jeroen de Groot weten (MorgenWonen). “Daarnaast hebben we stakeholders als energiemaatschappijen, nutsbedrijven en gemeenten. Ook zetten we de expertise in van externe partners. Het is een select aantal, om ervoor te zorgen dat we continuïteit kunnen garanderen en waarde toevoegen aan het concept.” Bewust is er gekozen om het aantal externe partners beperkt te houden. “Wij vinden het belangrijk dat de partijen waarmee we in zee gaan kunnen garanderen dat ze op tijd kunnen leveren en met de juiste kwaliteit”, vertelt collega en manager markt en innovatie Maurice Hadderingh verder. “Wij weten dat we op jaarbasis in ieder geval 450 woningen leveren. Beheersbaarheid en structuur is essentieel om het proces goed op gang te houden.”

Celdex ontwikkelde een meervoudige dakdoorvoer manchet op maat voor de installaties.

Een van de partners van het eerste uur is Celdex, specialist in afdichtingsproducten voor luchtdicht bouwen. Hoe belangrijk een luchtdichte schil is om NOM-ambities te halen, laat zich raden. Het belang van luchtdicht bouwen is er altijd geweest, maar wordt met de aankomende BENG-eisen en de focus op gasloos en Nul op de Meter (NOM) alsmaar groter.

Zo ook voor MorgenWonen, waar zelfs een NOM-garantie op wordt afgegeven. Een goede gebouwschilisolatie en luchtdichting zijn dan ontzettend belangrijk, om je warmteverliezen in de winter en je koudevraag in de zomer te beperken.

MorgenWonen is daarmee een bewezen concept op het gebied van energieprestaties en circulariteit. Tegelijkertijd zet het team in op constante updates en procesverbetering. Optimalisatie zit hem ook in wat je kunt omschrijven als ‘de kleine dingen’.

Zo realiseerde Celdex een meervoudig dakdoorvoer manchet op maat voor de installaties (zie foto boven).

Samenbrengen van vraag en aanbod

Om de productie en realisatie van woningen van MorgenWonen verder op te schalen staat één uitdaging centraal: het samenbrengen van vraag en aanbod. “We investeren miljoenen om fabrieken draaiende te krijgen en we zoeken vanzelfsprekend naar opdrachten die aansluiten op onze productiemogelijkheden”, geeft Hadderingh aan. “We lopen nu nog tegen de beperkte beschikbaarheid van bouwgronden aan. Als die rem wordt weggehaald, zijn er meer mogelijkheden om op te schalen. Daarnaast zijn er in Nederland diverse initiatieven die ervoor zorgen dat corporaties meer informatie krijgen over de mogelijkheden voor industrieel en NOM-bouwen, onder andere vanuit het Netwerk Conceptueel Bouwen. Dit zorgt ervoor dat er voldoende kennis aanwezig is bij de partijen die een besluit moeten nemen voor verduurzaming.” De stijgende bouwkosten kunnen hier een rem op gooien, maar dit hoeft niet. “Aan de ene kant staan de hogere kosten verduurzaming in de weg, maar ook hier zien wij kansen. Industrieel bouwen zorgt namelijk voor lagere bouwkosten, waardoor je tóch je verduurzamingsdoelen kunt halen. Wij zijn er klaar voor om hierin mee te gaan en we blijven innoveren en optimaliseren, zodat de klant morgen al kan wonen."

Morgen Wonen is met zijn concept aanwezig op de Conceptenboulevard welke onderdeel uitmaakt van het NCB. Bezoek de Conceptenboulevard en klik hier.

39 weergaven0 opmerkingen
bottom of page