top of page
  • Foto van schrijverNetwerk conceptueel bouwen

Conceptenboulevard.nl live


Met ruim 30 corporaties in een goed gevuld auditorium bij Heijmans in Rosmalen is op 24 september tijdens het Bouwstroom Event met grote trots het nieuwste product van het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) gelanceerd door Pieter Huijbregts en Aedes voorzitter Marnix Norder: conceptenbouealvard.nl

Door een ferme druk op de ‘rode’ knop werd de site gelanceerd. Klik hier om een het lanceringsfilmpje van de Conceptenboulevard te bekijken. Conceptenboulevard.nl

Conceptenboulevard.nl biedt een overzicht van concepten voor grondgebonden en gestapelde woningen. Een aanbod dat is afgestemd op veel gevraagde producten en in relatie tot huishoudenstypen en huurprijsklasse. Oftewel ‘Product Markt Combinatie (PMC)’.


In De Woonstandaard zijn de basiseisen per PMC gedefinieerd, aangevuld met wensen en eisen op het gebeid van duurzaamheid en ste denbouw-en architectuur. Conceptenboulevard.nl is een initiatief van het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB). De Woonstandaard is in samenwerking met Aedes opgesteld.


Een goed gesprek

Dagvoorzitter Brigitte Berends is aan de hand van stellingen rondom het vraagstuk ‘betaalbaar wonen’ met gedeputeerde Ruimte en Wonen Provincie Noord-Brabant Erik van Merrienboer en Aedes voorzitter Marnix Norder en het publiek een goed gesprek aangegaan. De werkwijze met de stellingen en de open sfeer lokte mooie interactie uit met het publiek.


Beide heren waren positief over de grote opkomst in de zaal en daarmee de aandacht dat conceptueel bouwen krijgt. ‘Samenwerking met de overheid omtrent conceptueel werken is een must’, Erik van Merrienboer. Hiermee pleitte van Merrienboer voor het vergroten van de samenwerking met de overheid. Hij gaf de aanwezige ‘huiswerk’ mee om met hem mee te denken ‘hoe’ de samenwerking tussen provincie, gemeentes en corporaties, die nodig is voor de bouwstroom, gestalte kan krijgen gezien de gedeelde ambitie om tot (voldoende) betaalbare woningbouw te komen. Marnix Norder was helder: conceptueel bouwen is dé manier om in de nieuwbouwproductie op te voeren. De corporaties die kiezen voor deze werkwijze kunnen op steun rekenen van de overheid. Aedes en het NCB slaan de handen ineen deze financiële bijdrage te incasseren.


Felicitaties

Het was extra feest: er zijn vier conceptaanbieders in het zonnetje gezet omdat zij de eerste zijn met een concept voor gestapelde woningbouw op Conceptenboulevard.nl. Te weten: van Wijnen | Fijn Wonen met 001, Koopmans met Woonstaete, Dura Vermeer met CityLine / Skyline, van Wanrooij met OPTIO.  

Drie conceptaanbieders hebben inmiddels ook de prijzen van hun concepten op de gelanceerde site gezet. Een enorme stap in de transparantie binnen het transactieproces van conceptueel bouwen en werken. Hiervoor stonden op het podium: Bouwbedrijven Jongen, van Wijnen | Fijn Wonen en Heijmans.


Conceptueel bouwen – De Woonstandaard

In het plenaire gedeelte was ruimte voor een korte introductie op conceptueel bouwen en het gebruik van De Woonstandaard door Pieter Huijbregts. De Woonstandaard biedt hulp om de vraag nader te specificeren en daarmee ook te bundelen teneinde 

betere afstemming met de aanbieders te krijgen. Door bundeling van de vraag kan er door hen gezamenlijk ingekocht worden. Samen producten inkopen brengt (stichtings)kostenreductie met zich mee en een vereenvoudiging van het interne proces.


Om de transitie naar deze werkwijze succesvol te laten zijn biedt het NCB hulp door het aanbieden van producten en diensten: een gevulde online kennisbank omtrent conceptueel bouwen, masterclasses, workshops, presentaties en coaching, De Woonstandaard en de Conceptenboulevard.nl. Deze laatste twee worden steeds doorontwikkeld, respectievelijk aangevuld. Lees hier meer over De Woonstandaard.


Voor vragers is de omslag naar conceptueel bouwen een verandering van werkwijze. Niet alle 30 corporaties aanwezig zijn al bezig met conceptueel bouwen. Des te interessanter werden de gesprekken tussen hen en de conceptaanbieders in de middag. Beide wisten, op basis van Conceptenboulevard.nl, een verdiepingsslag te maken. Voor de vragers werd meer duidelijk hoe de concepten precies werken. De aanbieders kregen meer inzicht in hoeverre vragers intern al zijn ingericht op conceptueel bouwen en de diversiteit aan vraag. 


Een inhoudelijk verslag zal begin oktober verspreid worden onder de aanwezige en op Conceptueelbouwen.nl en Conceptenboulevard.nl

34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page