top of page
  • Ingezonden Stuk

Is uw bedrijf toekomst-proof?

‘In de periode tot en met 2035 is van het benodigde investeringsniveau van € 116 miljard maar liefst 26% niet beschikbaar. Dit is de centrale conclusie van het onderzoek met titel Disbalans tussen opgaven en middelen corporaties dat door ABF en WSW in 2020 is uitgevoerd.


Op basis van de enorme opgaves die er bij de woningcorporaties liggen op het gebied van Duurzaamheid en Nieuwbouw wordt aangetoond dat er te weinig geld is. Dit is dus het huishoudboekje van de corporatiesector. Oftewel, we willen wel maar we kunnen niet (meer). De rol om zowel aanjager van de duurzaamheid en circulariteit, en tegelijk de rol van de ‘woningnood-dokter' is financieel gezien te groot. Tel daarbij op een klimaat waarin Den Haag de sector miljarden kostende heffingen oplegt en de dominante politieke kleur in ons land bepaalt of de sector nu wel of niet mag/moet groeien.


Dit dwingt woningcorporaties om scherpe keuzes te maken. Ik kom ze nu al tegen, corporaties die gestopt zijn met te investeren in nieuwbouw. De laatste projecten waar in het verleden verplichtingen zijn aangegaan worden nu in uitvoering genomen. Daarna zijn ze klaar. De keuze om te investeren is gevallen op het verduurzamen van het bestaande vastgoed; van het gas af, nul-op-de-meter, kostbare scenario’s, ook straks in de exploitatiefase.


Wat betekent dat voor u als (nieuw-)bouwer? Moet u ook keuzes maken? Moet u ook uw strategie aanpassen?


Bekijk eens hoe u uw aanbod en dienstverlening verder kunt innoveren. Waar zit uw kracht en sluit dit aan bij de (toekomstige) markt? Maak uw bedrijf toekomst-proof. Door onafhankelijker van de keuzes van anderen te zijn wordt uw voortbestaan gegarandeerd.

Een eerste stap kan zijn dat u zich oriënteert bij het Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB). Hier treft u de koplopers (zowel opdrachtgevers als aanbieders) binnen de nieuwbouwmarkt aan. Hier wordt gewerkt aan een bouwkolom op basis van moderne productietechnieken en management principes. Want bouwen moet betaalbaar blijven. Alleen dan kan de woningcorporatie opdracht verstrekken, u als bouwer bouwen en de woningzoekende weer op tijd een fijn dak boven zijn/haar hoofd krijgen.

>Tekst: Wim Meijer


 

Werkt u al samen in de bouwketen?

Op 2 en 9 maart organiseren het NCB en De Bouwcampus een tweeluik over Samenwerken in de bouw.


We hebben diverse sprekers, waaronder Wim Meijer, hij vertelt over zijn onderzoek naar de mate van Partnership tussen corporatie en gemeente. Samenwerken in de bouwketen doe je met iedereen. Hans Wamelink vertelt over de consequenties in de markt ten aanzien van conceptueel en industrieel bouwen, Marjet Rutten zal ingaan op de organisatieveranderingen die nodig zijn vanuit dit perspectief en als laatste komt Wil Simons van corporatie Zayaz en Anne Lochs van Gemeente 's-Hertogenbosch aan het woord. Zij vertellen over hun succesvolle partnership.


We nodigen naast corporaties en gemeentes ook bouwers en toeleverende industrie uit mee te praten en te luisteren op 2 en 9 maart.



Tip: Bezoek onze kennisbank voor meer informatie en ervaringsverhalen over conceptueel bouwen. Klik hier.

76 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page